Lock

Sesiunea specială

Lock

Subiectul I

30 de puncte

Rezolvare

A. 

membrana plasmatică, procariote

...

D. 

1. F  - Cauza gonoreei este infecția cu bacteria Neisseria gonorhoeae.

...

Subiectul al II-lea

a) Artera aortă, artera pulmonară. Artera aortă transportă sânge oxigenat iar artera pulmonară transportă sânge încărcat cu CO2.

b) Hematiile sunt elemente figurate ale sângelui. Acestea conțin hemoglobină, o proteină cu rol în transportul gazelor respiratorii. Hemoglobina preia O2 de la nivelul plămânilor și îl cedează în țesuturi. Din țesuturi, hemoglobina preia o parte din  CO2  sub formă de carbohemoglobină și îl transportă către plămâni. Astfel, hematiile participă la transportarea gazelor respiratorii. 

c) (57*7)/100=3,99 kg masă sânge

    (3,99*55)/100=2,1945 kg masă plasmă

    (2,1945*90)/100=1,975 kg masa apei

d) Precizați ce fel de antigene ale  sistemului ABO sunt situate pe hematii pentru fiecare din cele patru grupe sangvine.

O(I) – nu prezintă antigene

...

Subiectul al III-lea

Rezolvare

1.

a) Cele două tipuri de nutriție heterotrofă sunt nutriția fotoheterotrofă și nutriția chemoheterotrofă (în funcție de sursa de energie). 

Drojdia de bere este un exemplu de organism heterotrof.

...

2.

b) Urechea internă este segmentul central al urechii și este alcătuită din canale interconectate (labirinturi) care conțin centrii auditivi și de echilibru. Informațiile primite la nivelul acestora sunt preluate  de nervul vestibulocohlear, care le transmite de la urechea internă către creier. Ca atare, o leziune a urechii interne poate conduce la pierderea sensibilității auditive.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in