Perspectiva narativă

Atât în cadrul liceului, cât și la examenul de Bacalaureat, există subiecte care presupun alcătuirea unui eseu ce să evidențieze perspectiva narativă într-o operă literară. Asta înseamnă că trebuie să oferiți o imagine a tiparului narativ din opera respectivă.

Ce este perspectiva narativă

Ca să poți scrie un eseu bun, trebuie să te familiarizezi cu subiectul operei ce urmează să o analizezi. După aceasta, este important să știi ce conține un astfel de eseu și ce elemente trebuie luate în considerare atunci când realizezi un astfel de eseu.

Pentru început trebuie să știi ce reprezintă fiecare element din cadrul eseului ca: perspectiva omniscientă, subiectivă sau obiectivă, tipuri de naratori, instanțele comunicării narative și marcile subiectivității narative, precum și cum trebuie ilustrate acestea folosindu-te de acțiunea romanului sau a nuvelei.

Exemple de eseuri ce ilustrează perspectiva narativă

Pe site-ul nostru v-am pregătit mai multe exemple ce ilustrează perspectiva narativă. Unul din exemplele pe care le recomandăm se regăsește în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Exemplul te va ajuta să înțelegi cum trebuie realizat un astfel de eseu și ce noțiuni trebuie tratate pe parcursul redactării lui. Vezi aici exemplul cu perspectiva narativă.

Alte exemple găsești aici:

Ghid pentru identificarea perspectivei narative

Am realizat acest ghid pentru a vă ajuta în alcătuirea propriului vostru eseu. În cadrul ghidului vei găsi explicate și exemplificate toate elementele pe care trebuie să le menționezi și să le analizezi în redactarea eseului. Acest ghid conține toate îndrumările de care ai nevoie pentru a scrie o lucrare de excepție.

Citește aici ghidul despre cum se realizează acest eseu.