Autonomii locale: Țări, cnezate, voievodate

Formațiuni prestatale românești precum țările, cnezatele sau voievodatele reprezintă autonomii locale. Apoi, aceste formațiuni prestatale au fost consolidate în adevărate state în perioada medievală. Însă, chiar și după formarea statelor, s-au păstrat unele autonomii locale românești precum Țara Hațegului la graniță cu statul Transilvania (ocupat de maghiari sau otomani).

Important! Autonomiile locale din spațiul Transilvaniei au existat înainte de formarea statului medieval Transilvania, și au stat la baza formării statului Transilvania. La fel și în cazul autonomiilor locale din spațiul Țării Românești, Moldovei și Dobrogei; toate acestea au existat înainte de consolidarea statelor medievale Țara Românească, Moldova, și respectiv D…

...

...

Autonomii locale din spațiul Transilvaniei

Primele formațiuni prestatale (autonomii) menționate în izvoarele scrise sunt cele din spațiul intracarpatic al Transilvaniei. Documentul care atestă prezența acestor formațiuni este Gesta hungarorum (Despre faptele ungurilor), cunoscută și sub denumirea de Cronica lui Anonymus sau Cronica notarului anonim. Autorul este un notar al regelui maghiar Bela al III-lea. El scrie această lucrare cel mai probabil în secolul XII, însă relatând evenimente din secolul al IX-lea, mai precis din anul 896, anul venirii maghiarilor în Ungaria. Autorul descrie expansiunea maghiarilor spre Răsărit, amintind astfel formațiunile politice locale care s-au opus acestei expansiuni și care se aflau în conflict cu șefii de trib maghiari care au pătruns pe teritoriul Transilvaniei. Cronicarul amintește pentru sfârșitul secolului al IX-lea următoarele formațiuni prestatale prezente în Transilvania:

Voievodatul lui Menumorut

Voievodatul lui Menumorut era între Tisa, Mureș și Munții Apuseni, cu sediul în Biharea (Bihor). Voievodatul acestuia nu s-a limitat însă doar la zona Bihorului. Gesta Hungarorum precizează că stăpânirea sa se întindea și asupra zonei Zalăului și Satul Mare, unde avea mai multe fortificații și puncte de apărare. Astfel, putem local…

...

Autonomii locale din spațiul Țării Românești

Extinderea influenței Regatului Ungariei către Carpații Meridionali a scos la lumină existența unor formațiuni politice prestatale care se aflau în spațiu geografic al ceea ce urma să devină statul medieval Țara Românească. Aceste formațiuni prestatale (autonomii locale) din zona Țării Românești sunt menționate pentru prima dată în cadrul Diplomei Cavalerilor Ioaniți. Documentul, emis de regele maghiar Bela al IV-lea cu scopul de a chema Ordinul Ioniților pentru a apăra regiunea de graniță a Regatului Ungariei, menționează existența unor țări, voievodate și cnezate în jurul anului 1247, pe care le vom prezenta în cadrul următoarelor paragrafe.

Pe lângă organizarea politică, Diploma oferă detalii cu privire la aspectele socio-economice din zonă, vorbind despre existența morilor, pescăriilor, iazurilor, bisericilor, suprafețelor agricole sau despre extracția și comerțul sării.

Figura 3. Autonomii locale în spațiul Țării Românești, Moldovei, Dobrogei și Transilvaniei (sursa: Asybaris (talk)additional editing: Miehs, CC BY-…

...

Rolul autonomiilor locale 

Apariția și dezvoltarea formelor politice prestatale pe întinsul perioadei Evului Mediu Timpuriu a stat la baza procesului de constituire al statelor medievale românești. Apărute ca urmare a urmare a presiunilor externe, exercitate de puterile vecine sau popoarele invadat…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in