Spațiul românesc între diplomație și conflict

În secolele XIV-XV, Țările Române au dus o serie de lupte pentru păstrarea teritoriilor. Cel mai important pericol la acea vreme a fost expansiunea Imperiului Otoman până la Dunăre, foarte aproape de Țările Române. Expansiunea otomanilor a dus la dezvoltarea unei rezistențe din partea românilor. Citește aici care au fost domnitorii care au luptat împotriva otomanilor și care au fost cele mai importante lupte în încercarea de a opri înaintarea otomanilor în teritorile românești. De asemenea, aici găsești și informații despre luptele duse de români cu alte puteri importante din regiune, precum maghiarii sau polonezii.

Prima confruntare pentru apărarea teritorilor românești împotriva otomanilor a avut loc între oastea condusă de domnitorul Țării Românești, Mircea cel Bătrân, și oastea Imperiului Otoman condusă de sultanul Baiazid I. Mai târziu, în plină ascensiune a otomanilor în Europa, voievodul transilvănean Iancu de Hunedoara duce o serie de lupte împotriva acestora, atât pe teritoriile românești cât și în afara acestora. Printr-o mișcare strategică de apărare împotriva atacurilor otomanilor, Iancu de Hunedoara îl înscăunează pe Vlad Țepeș drept domnitor al Țării Românești.

Un alt domnitor român care a luptat în perioada medievală este Ștefan cel Mare. Acesta a purtat lupte atât împotriva otomanilor, cât și împotriva altor puteri, un exemplu relevant fiind bătălia de la Codrii Cosminului împotriva polonezilor. De asemenea, lupta împotriva otomanilor a fost dusă mai târziu și de Mihai Viteazul. În urma victoriilor oastei condusă de acesta, s-a realizat o primă unire, chiar dacă de scurtă durată, a celor trei țări românești: Țara Românească, Transilvania și Moldova.

De asemenea, te invităm să citești care au fost tehnicile de luptă ale românilor împotriva otomanilor, dar și măsurile lor diplomatice. Accesează această secțiune a ghidului de studiu pentru a afla mai multe despre toate aceste subiecte!