Ștefan cel Mare

Ștefan cel Mare este o emblemă a luptei antiotomane, motiv pentru care a fost numit de Papa Sixtus al IV-lea „Athleta Christi" (Luptător pentru Hristos), iar poporul român l-a omagiat cu numeroase balade rămase în folclor. Ștefan cel Mare a domnit în Moldova, o țară care se întindea de la Carpații Răsăriteni până la Nistru, stabilă din punct de vedere politic și bogată.

Cu privire la data nașterii nu există certitudini, însă se prezumă că aceasta a avut loc în 1438, fiind fiul lui Bogdan al II-lea și al soției sale, Oltea. Ștefan cel Mare s-a căsătorit de trei ori, cu Evdochia, fiica lui Alexandru Olelka, cu Maria din familia dinaștilor de la Theodoro-Mangop, respectiv cu Maria, fiica lui Radu cel Frumos, din această ultimă căsătorie rezultând și Bogdan al III-lea, viitor domn al Moldovei.

Este cunoscut faptul că după moartea tatălui său acesta s-a refugiat în Transilvania, condusă de Iancu de Hunedoara, unde a învățat din tainele tacticilor militare. Ștefan cel Mare a ocupat tronul Moldovei după ce l-a învins pe Petru Aron, acesta găsind o țară sărăcită care plătea tribut turcilor din 1456. În acest context, domnitorul acționează în plan intern în vederea înlăturării anarhiei susținute de boieri. Acordă o mare importanță pregătirii militare, armata țării fiind formată din ”oastea cea mică” și ”oastea cea mare”. În plan militar, acționează în vedea consolidării cetăților de apărare și aplicării unor mai bune tactici defensive. Pentru prima dată, cetățile au fost dotate cu tunuri.  De asemenea, el ac...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in