Lock

Descălecatul lui Dragoș I în Moldova

Lock

Descălecatul lui Dragoș în Moldova a rămas un eveniment controversat până în zilele noastre, datorită puținelor informații pe care le avem despre acest Dragoș și datorită răstălmăcirii și interpretării părtinitoare a evenimentelor istorice de către unii cronicari și istorici.

Dragoș Vodă sau Dragoș I este primul voievod al Moldovei și descălecătorul acesteia. El este originar din Maramureș. Legenda spune că Dragoș era la vânătoare urmărind un bour/zimbru pe care l-a urmărit până în preajma râului Moldova. Acolo l-a ucis sub o răchită și, plăcându-i locurile, a decis să rămână aici și să întemeieze o țară. A ales capul de bour ca reprezentație vexilogică în amintirea vânătorii.

Data descălecatului este incertă, diferite cronici istorice (între care menționăm Letopisețul de la Putna, Letopisețul de la Bistrița, Letopisețul Țării Moldovei) dând ca posibili ani perioada cuprinsă între sfârșitul secolului al XIII-lea și a doua jumătate a secolului al XIV-lea.

În istoriografia secolului XX lucrurile sunt văzute puțin altfel; se vorbește despre crearea unei „mărci” de apărare a regatului Ungar avându-l drept cârmuitor pe Dragoș. Neagu Djuvara ne povestește cum Regii Ungariei, ajutați de supușii români din Transilvania, au alungat tătari...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in