Moldova

Fragment din capitolul despre formarea statului Moldova:

„Descălecatul” lui Bogdan

Aflat în conflict direct cu Regatul Ungariei, voievodul maramureșean Bogdan trece și el Carpații Orientali, împreună cu un corp de oaste și reușește să alunge de la putere pe urmașii lui Dragoș. (...) Evenimentul este consemnat într-o diplomă emisă de regele maghiar Ludovic I de Anjou în anul 1365, dar și în scrierile cronicarului Ioan de la Târnave și ale cronicarilor moldoveni amintiți mai sus.

Deși Regatul Ungariei a încercat să recâștige teritoriul mărcii militare a zonei Moldovei, Bogdan a reușit să țină piept amenințării maghiare și a consfințit astfel independența tânărului stat medieval. (...)

De asemenea, tot în timpul domniei lui Bogdan a avut loc prima extindere teritorială majoră, granița estică fiind mutată pe Nistru, iar capitala mutată la Siret. Sub domniile urmașilor lui Bogdan (Dinastia Bogdăneștilor) are loc exinderea granițelor de Sud până la Marea Neagră și capitala este fixată la Suceava, fiind astfel încheiat procesul de formare al statului medieval Moldova.

Deşi Dragoş este primul care a „descălecat” în Moldova, totuşi Bogdan I este numit cel dintâi domn al ţării, fapt explicabil prin aceea că „descălecatul” lui Dragoș a fost făcut sub tutela Ungariei. Dragoş este considerat, astfel, începătorul, în timp ce Bogdan I este

...

Află mai multe despre formarea statului Moldova în cele ce urmează!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in