Dobrogea

Conducătorul Dobrotici (1354 – 1386) unifică formațiunile prestatale (autonomiile locale) din Podișul Dobrogei, ducând astfel la formarea statului medieval Dobrogea. Urmașul lui Dobrotici la tronul Dobrogei este fiul său Ivanco.

Fragment din capitolul despre statul medieval Dobrogea:

...

Istoricul Nicolae Iorga consideră ca cei trei conducători ar putea să fi fost români „dicieni” (dobrogeni), sau, dacă totuși ar fi fost pecenegi, ei stăpâneau cnezate de români „dicieni”. 

Un neam scitic, prădat zilnic de sauromați, părăsindu-și sălașele, a coborât la Dunăre, și, căzând de acord asupra acestui lucru, au intrat în tratative cu conducătorii lor, cu Tatos, numit și Chalis, cu Sestlav și Sața, căci trebuie să amintesc și numele celor mai de seamă dintre ei, deși trupul istoriei se murdărește cu aceștia, unul, ținând în stăpânirea sa Dristra, ceilalți Vicina și celelalte.
                                                                                        (Anna Comnena, „Alexiada”)

În secolul al XII-lea, Cronica lui 

...

Imperiul Otoman, însă, atacă Dobrogea și cucerește partea sud-dunăreană a Dobrogei. De asemenea, Ivanco este ucis în luptele cu turcii în anul 1388. În același an, cu scopul de a opri invazia otomanilor,  jumătatea nord-dunăreană a Dobrogei intră sub tutela Țării Românești, condusă la acea vreme de Mircea cel Bătrân.

Această situație nu durează pentru mult timp. La moartea lui Mircea cel Bătrân, fiul acestuia, Mihail I reia bătăliile cu Imperiul Otoman, pierzându-și viața într-o asemenea confruntare în 1420. Dobrogea intră, astfel, în 1420, în componența...

Accesează acest capitol și învață despre istoria Dobrogei și a românilor alături de Liceunet.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in