Formarea statelor medievale românești

Autonomiile locale au fost consolidate de-a lungul timpului și au dus la formarea statelor medievale românești. Constituirea statelor medievale românești reprezintă punctul culminant al unui proces istoric îndelungat și elaborat. 

În paginile următoare îți descriem în mod clar procesul de formare a următoarelor state medievale românești: Transilvania, Țara Românească, Moldova și Dobrogea. Astfel, vei putea vedea care au fost primele state medievale românești.

De exemplu, în Transilvania, autonomii locale precum voievodatul lui Gelu au fost cucerite de maghiari, iar apoi de otomani, și organizate de aceștia sub forma unui stat. Însă, în zonele de graniță ale Transilvaniei, se vor păstra „țările” românilor cunoscute și ca autonomii românești: Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului, Țara Hațegului, Ţara Maramureşului.

Iată un scurt fragment din textul pe care ți-l punem la dispoziție:

Basarab I și unificarea Țării Românești

Deși, cel mai probabil, procesul de unificare a cnezatelor și voievodatelor aflate la Sud de Carpați a început încă de la sfârșitul secolului al XIII-lea, domnia lui Basarab I va duce la bun sfârșit acest proces și va conduce la declararea independenței Țării Românești în raport cu regalitatea maghiară. Basarab I a ...

Citește mai multe despre formarea statelor medievale românești în paginile următoare!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in