Evoluția politică a spațiului românesc în Evul Mediu

Subiectul al III-lea al testului 3 de antrenament pentru bacul din 2021 a presupus elaborarea unui eseu despre statele medievale românești, mai precis despre evoluția politică a spațiului românesc în Evul Mediu.

Fragment din eseul despre statele medievale românești

(...) Catolicismul era confesiunea predominantă printre maghiari și polonezi, două regate care reprezentau un pericol pentru integritatea noilor create state medievale românești. Așadar, pentru a consolida independența statelor medievale românești și avâd în vedere influențele culturale bizantine, este recunoscută prima mitropolie ortodoxă din Țara Românească. 

În concluzie, spațiul medieval românesc a fost inițial organizat în formațiuni prestatale cu întinderi reduse, comparative cu suprafața județelor de azi. În Transilvania, elita conducătoare română locală a fost înlocuită de-a lungul timpului cu cea maghiară sau a fost maghiarizată în cea mai mare parte. În cazul teritoriilor extracarpatice situația a fost diferită. Aici, vechile autonomii locale au reușit să creeze două state medievale distincte, conduse în cea mai mare parte a următoarelor secole de elite românești locale, exceptând perioada fanariotă.

Accesează această pagină pentru a citi întreg eseul.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in