Stat și politică în spațiul românesc în Evul Mediu și la începuturile modernității

Subiectul al III-lea al sesiunii august-septembrie a bacului din 2015 a presupus scrierea unui eseu despre stat și politică în spațiul românesc în Evul Mediu și la începuturile modernității. Accesează această pagină pentru a putea citi o variantă de eseu pe această temă!

Iată un scurt fragment din textul pe care ți-l punem la dispoziție:

Eseu

...

Așadar, două instituții centrale din spațiul românesc sunt Biserica și Domnia, iar o acțiune militară la care participă reprezentantul uneia dintre acestea în secolul al XV-lea este lupta de la Vaslui, purtată de Ștefan cel Mare împotriva oștilor otomane.

Domnitorii români vor acționa și în plan diplomatic, în vederea apărării intereselor naționale. În acest sens, ei se implică în relațiile internaționale din secolele al XVI-lea – al XVIII-lea, alături de alte puteri creștine ale Europei, contribuind la încercările acestora de a alunga turci din Europa. Consider că acțiunile acestora au fost semnificative în lupta cavalerilor occidentali contra turcilor, iar un argument care susține ideile menționate este aderarea lui Mihai Viteazul, domnul Țării Românești ( 1593-1601) la „Liga Sfântă”, alianță antiotomană inițiată de papalitate și Rudolf al II-lea. Astfel, cu toate că fusese 

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in