...
Formarea Moldovei a debutat în anii 1352-1353, odată cu acțiunea regalității maghiare ce a format în nord-vestul Moldovei o marcă de apărare condusă de voievodul Dragoș din Maramureș („descălecatul” lui Dragoș). În 1359 are loc „descălecatul” voievodului maramureșean Bogdan, care i-a alungat pe urmașii lui Dragoș. Bogdan a desființat suzeranitatea maghiară asupra Moldovei (1364-1365 în luptele cu regele Ludovic de Anjou) și Moldova devine astfel independentă.
Transilvania a avut o situație diferită comparativ cu Moldova și Țara Românească. Ea a evoluat în cadrul regatului maghiar, vasală Ungariei, dar fiind organizată ca voievodat autonom. Treptat, însă, autonomia Transilvaniei se restrânge tot mai mult, regăsindu-se cu predilecție în țările de la graniță: Țara Hațegului, Țara Făgărașului, Țara Maramureşului, a Zarandului.
Pe parcursul secolelor XVI-XVIII statutul politic al Transilvaniei suferă modificări importante, deoarece în 1541 Transilvania va deveni principat autonom sub suzeranitate otomană, condusă de un principe ales de Dietă și confirmat de sultan. După asediul Vienei (1683), prin Pacea de la Karlowitz (1699), Imperiul Habsburgic va primi pe lângă Ungaria, Slovenia, parte din Serbia și Croația și Transilvania.
...