Autonomii locale și instituții centrale în spațiul românesc, în secolele IX-XVIII

La simularea județeană din Timiș a bacalaureatului la istorie din 2023, s-a cerut scrierea unui eseu despre autonomii locale și instituții centrale în spațiul românesc, în secolele al IX-lea – al XVIII-lea.

Fragment din eseu:

Eseu despre autonomii locale și instituții centrale în spațiul românesc, în secolele al IX-lea – al XVIII-lea

...

De-a lungul secolelor instituția domniei suferă anumite modificări, una dintre cele mai importante având loc în secolul al XVIII-lea. Dimitrie Cantemir, ca reprezentant al domniei din Moldova, se implică în relațiile internaționale, intervenind în conflictul ruso-otoman prin oferirea de ajutor militar rușilor. Deoarece trupele otomane erau numeroase, acestea au obținut succese militare precum cel din 1711 de la Stănilești, care l-au determinat pe țarul Petru cel Mare să solicite pace. În consecință, Imperiul Otoman intervine în organizarea domniei și hotărăște introducerea domniilor fanariote în țările române, fapt care reprezintă o schimbare majoră în ceea ce privește instituția Domniei: domnii nu mai sunt de origine română („pământeni”), ci provin din cartierul Fanar al Constantinopolului, având statut de funcționari ai Porții. 

...

În consecință, evoluția statului român s-a aflat în strânsă legătură cu existența autonomiilor locale iar apoi a statelor medievale românești. Consolidarea statelor medievale și a instituțiilor lor au permis și reflectat dezvoltarea societății românești, ducând ulterior la modernizarea statului român. Acest proces a fost unul îndelungat, întins pe parcursul mai multor secole.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in