Spațiul românesc în a doua jumătatea a secolului al XIV-lea – secolul al XV-lea

Testul 5 de antrenament pentru examenul de bacalaureat din 2021 include scrierea unui eseu despre evoluția politică a spațiului românesc în a doua jumătatea a secolului al XIV-lea – secolul al XV-lea.

Fragment din eseu

...

Politica menținerii echilibrului de putere în regiune a fost promovată de domnitorii români și în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Domnitorul român care a întreprins cea mai complexă diplomație în această epocă a fost Ștefan cel Mare, fapt datorat și lungii sale domnii care a conferit stabilitate politică Moldovei, atât pe plan intern cât și extern. Politica externă urmată de Ștefan cel Mare a fost realizată în fucție de necesitățile geopolitice ale vremurilor. Ștefan cel Mare a încheiat tratate de alianță cu suveranii puterilor vecine care puteau contrabalansa puterea politică și militară a statelor care reprezentau o amenințare pentru existența statului moldovean medieval.

Un astfel de exemplu îl reprezintă Tratatul de la Overchelăuți din 1459, încheiat între Cazimir al IV-lea, regele Poloniei, și Ștefan cel Mare. Aflat la începutul domniei sale, Ștefan cel Mare se vede nevoit să recunoască sezeranitatea regelui polon pentru a-și asigura liniștea pe plan intern, deoarece rivalul său la domnie, Pentru Aron, se afla în apropierea graniței Moldovei cu Polonia și aștepta să revină în țară pentru a-și recupera tronul. De asemenea, o astfel de

...

Citește tot eseul accesând această pagină a ghidului de studiu.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in