Modelel de subiecte din 2016 au presupus redactarea unui eseu despre autonomii locale și instituții centrale din spațiul românesc în secolele al IX-lea-al XVI-lea. Accesează această pagină pentru a putea citi întreg eseul!
Fragment din eseul despre autonomii locale și instituții centrale (secolele IX-XVI)
...
Consider că deteriorarea statutului politico-juridic al Țărilor Române spre sfârșitul secolului al XVI-lea în raport cu puterea suzerană (Imperiul Otoman) a făcut ca domnitorii Țărilor Române să se implice în relațiile internaționale și în secolul al XVI-lea. Se remarcă astfel personalitatea lui Mihai Viteazul în contextul în care pe plan european se constituise împotriva otomanilor, la apelul papei Clement al VIII-lea, Liga Sfântă, sub conducerea împăratului german Rudolf al II-lea de Habsburg. La această Ligă Sfântă aderaseră Spania, ducatele italiene Toscana, Mantova și Ferrara, iar în final și principatul Transilvaniei.
Așadar, instituțiile centrale ale Țărilor Române au avut un rol important atât în plan intern, cât și în plan extern și au reușit (în contextul luptei antiotomane) să mențină integritatea teritorială a statelor pe care le conduceau. Obiectivul constant al politicii purtate de domnii români, atât în relațiile cu puterile creștine, cât și în cele cu Imperiul Otoman...
...