Implicarea conducătorilor din spațiul românesc în relațiile internaționale în Evul Mediu

La simularea județeană din Iași a bacalaureatului la istorie din 2023, s-a cerut elaborarea unui eseu despre implicarea conducătorilor din spațiul românesc în relațiile internaționale în Evul Mediu.

Fragment din eseu:

Eseu despre implicarea conducătorilor din spațiul românesc în relațiile internaționale în Evul Mediu

...

Situația internațională de la sfârșitul secolului al XVI-lea i-a determinat pe domnii români să se implice și mai activ în relațiile internaționale. Deoarece pericolul otoman asupra Europei era tot mai însemnat, mai ales după înfrângerea regatului maghiar la Mohacs (1526) și instituirea pașalâcului de la Buda (1541), Țările Române pierd astfel ajutorul extern al Regatului Ungar, dependența lor față de Poartă crescând. Așadar, atunci când la inițiativa papei Clement al VIII-lea se constituie alianța antiotomană a statelor creștine europene, cunoscută sub denumirea de Liga Sfântă, domnul muntean Mihai Viteazul aderă la aceasta.

În concluzie, putem sublinia rolul deosebit de important al domnilor români din toate spațiile istorice medievale românești în secolele XIV-XVI în relațiile internaționale. Aceștia s-au implicat activ atât prin participarea la confruntări militare, cât și prin încheierea a numeroase tratate diplomatice sau de aderarea la alianțe constituite de ...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in