Evoluția spațiului românesc în secolele XIII-XVIII

La Subiectul III al simulării bacului la istorie din 2023 s-a cerut elaborarea unui eseu despre evoluția spațiului românesc în secolele al XIII-lea – al XVIII-lea.

Eseu despre evoluția spațiului românesc în secolele al XIII-lea – al XVIII-lea

...

În 1711 are loc un nou război ruso-turc în cadrul căruia domnul Moldovei Dimitrie Cantemir decide să se alăture și să susțină RusiaDeoarece Imperiul Otoman câștigă confruntarea decisivă de la Stănilești, această victorie va avea consecințe directe asupra țărilor române: din anul 1711 în Moldova și din 1716 în Țara Românească vor fi instaurate domniile fanarioteAșadar, din acest moment domnii nu mai sunt de origine română („pământeni”), ci provin din cartierul Fanar al Constantinopolului. Ei plătesc sume mari de bani sultanului pentru a cumpăra tronul și a-și menține domnia. 

În concluzie, caracterul instituției centrale din statele românești va reprezenta un subiect important de dezbatere și în următoarea perioadă. Revenirea la domniile pământene a fost unul dintre punctele revendicatoare ale proiectelor politice care vor fi inițiate în anii ce vor urma. Toate aceste proiecte și aspirații românești vor contribui la modernizarea statului român.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in