Climatele Terrei

Elementele climatice majore

Temperatura aerului și repartiția geografică

Temperatura aerului depinde în special de intensitatea radiației solare, care variază în timpul anului (mișcarea de revoluție a Pământului), diurn (mișcarea de rotație) și latitudinal (datorită înclinării axei terestre a Pământului și a formei acestuia).

Diferențierile termice sunt rezultate și ale mișcărilor maselor de aer, modificând umiditatea, nebulozitatea și regimul vânturilor. De asemenea, un rol important în modificarea valorilor de temperatură o au condițiile locale (altitudine, orientarea reliefului, cuvertura terestră).

Temperatura medie a aerului este de 13ºC, iar dacă în compoziția aerului nu ar fi gazele ce formează efectul de seră ar fi de -18ºC.

În troposferă temperatura aerului variază în raport cu altitudinea, descrește cu 0,6ºC la fiecare 100 m (sau 6,4ºC la fiecare 1000 m). Când aerului este uscat descreșterea este mai rapidă, fiind de 1ºC la fiecare 100 m.

Temperatura medie anuală scade de la 20ºC, din zona intertropicală, de la 20 la 0ºC, în zona temperată, iar în zona rece este cuprinsă între 0 și -20ºC. Astfel, izotermele anuale evidențiază descreșterea temperaturilor dinspre zona intertropicală spre poli, fiind direct proporțională cu descreșterea radiației solare spre aceeași direcție. Cele mai mari temperaturi medii anuale sunt atinse în lungul tropicelor, unde cerul este senin și insolația puternică. În Sahara și în vestul Peninsulei India și în vestul Mexicului temperatura medie anuală este de circa 28ºC, maxima absolută înregistrându-se în nordul Saharei (58,5ºC). Cele mai scăzute temperaturi medii anu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in