Atmosfera terestră

Atmosfera terestră este eBook-ul destinat elevilor din clasa a 9-a, unde sunt prezentate informații despre alcătuirea și structura atmosferei, factorii genetici ai climei, climatele Terrei, evoluţia şi tendinţele de evoluţie a climei, hărţile climatice şi harta sinoptică, analiza şi interpretarea datelor și clima şi societatea omenească.

Alcătuirea și structura atmosferei (structurat sub forma unui referat) este unul din subiectele care prezintă interes deosebit atât pentru orele din clasa a IX-a la Geografie cât și pentru cultura generală. Citind acest referat vei afla ce reprezintă atmosfera, din ce este alcătuită atmosfera și care este structura atmosferei. Aici vei înțelege ce sunt homosfera, heterosfera, troposfera, stratosfera, ionosfera și exosfera. 

Accesează acum capitolulul despre alcătuirea și structura atmosferei pentru o pregătire mai bună a orelor la geografie.

Factorii genetici ai climei este capitolul care îți explică care sunt și cum acționează factorii care determină schimbările climatice. Materialul îți va explica ce reprezintă radiația solară, directă, difuză, reflectată, terestră, atmosferică sau vânturile cum ar fi: brizele, foehnul, mistralul, crivățul, bora, suhoveiul, simunul. De asemenea, aici vei afla care sunt principalii factori fizico-geografici.

Climatele Terrei  îți va explica care sunt principalele elemente climatice, ce este temperatura aerului și care este repartiția geografică, precipitațiile atmosferice și norii. Tot în acest capitol structurat sub forma unui referat îți vom explica care sunt tipurile de climă: clima ecuatorială, clima tropicală cu sezoane alternante, clima tropicală aridă și subaridă, clima subtropicală, clima temperată, clima subpolară, clima polară și clima munților.

În capitulul Evoluţia climei pe glob vei găsi o descriere amplă a motivelor pentru care au loc schimbările climatice, atât din perspectivă istorică cât și din punctul de vedere al preocupării actuale legată de fenomenul de încălzire globală sau cel de distrugere al stratului de ozon.

Lecția hărțile climatice și hărțile sinoptice îți va permite să înțelegi mai bine modul în care clima și starea meteorologică sunt reprezentate cu ajutorul unor hărți. Analizarea și interpretarea datelor este realizată prin urmărirea unui număr de parametri și efectuarea unor prognoze.  Citește acest capitol dacă vrei să afli ce reprezintă și care sunt diferențele între hărțile climatice și hărțile sinoptice, modul de realizare, interpretarea și la ce ne ajută aceste hărți climatice sau sinoptice.

Capitolul Clima și societatea omenească. Clima orizontului local îți va permite o mai bună înțelegere a importanței climei asupra planetei, a influenței umane asupra climei și a modului în care sunt organizate activitățile social-umane în funcție de cunoașterea climei.

Atmosfera terestră este un material deosebit de interesant care te va ajuta să înțelegi mai bine tematica lecților pe care le ai în clasa a IX-a sau pentru cultura generală.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Atmosfera terestră

[3]
Review-urile utilizatorilor
 • 27.01.2020
  Scris de Elev in clasa a 10-a
  Foarte utile MULTUMESC
 • 11.05.2020
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Foarte bun!
 • 10.02.2020
  Scris de Elev in clasa a 9-a
  Super