Surse de formare

Atitudinile sunt componente psiho-comportamentale dobândite. Prin urmare, dezvoltarea lor este în strictă dependență de gradul cu care interacționăm cu lumea din jur.

Formarea atitudinilor are trei surse principale:

Surse afective

Comportamentul nostru și mai exact atitudinile formate în procesul de cunoaștere au două influențe majore:

  1. Condiționarea (adică suntem determinați să adoptăm o atitudine prin expunerea repetată la anumiți factori psihici- cum ar fi de exemplu informațiile legate de caracterizarea anumitei națiuni, rase, anumite stereotipuri în sport, artă etc.)
  2. Expunerea singulară ( în acest caz, o singură apariție a stimulului e capabilă de a ne modela un anumit comportament/atitudine)

Surse cognitive

Este vorba de gradul de informare în legătură cu un anumit subiect, fapt ce determină și intensitatea cu care acea informație este capabilă să ne influențeze.

Adică atunci când cunoaștem un anumit subiect sunt mai multe șanse să ne dezvoltăm o atitune legată de acesta, comparativ cu situația în care nu cunoaștem subiectul.

Un bun exemplu este cazul religiei - în familiile credincioase, în care copiii sunt de mici convinși în a crede în religie, se poate dezvolta o atitudine de devota...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in