Structure

Odată ce avem tema lucrării pentru Argumentative Essay în față, e recomandat să ne gândim la argumentele care susțin sau neagă tema propusă și să le trecem pe ciornă.

Eventual putem împărți foaia în pro și contra și să așternem în dreptul lor argumentele, pornind de la cele mai solide și continuând în ordine descrescătoare.

Ne putem ușor închipui o dezbatere televizată unde cei doi participanți (presupunând că nu se încalecă în vorbire) aduc rând pe rând argumente ce sunt ulterior combătute de oponent.

Nu ne interesează limbajul emfatic și patosul lor, ci doar firul logic al argumentării.

Structura corectă

Structura eseului argumentativ, ca de altfel a oricărui tip de eseu academic, constă în introducere, cuprins și concluzie, după modelul următor:

  • un paragraf pentru introducere;
  • un paragraf pentru concluzie;
  • trei paragrafe dedicate cuprinsului.

Eseul structurat în cinci paragrafe reprezintă forma standard a stilului academic. Deși unii o găsesc restrictivă și inflexibilă, ea exprimă seriozitate, iar ideile prezentate pot fi mai ușor reținute de cititor.

Tocmai de aceea, e de preferat să nu ne abatem de la ea.

Introducerea

În trei-patru fraze (depinde de lungimea eseului), trebuie să captăm atenția cititorului, să oferim un fundal potrivit pentru tema tratată și să expunem pe scurt teza de lucru (working thesis).

Indiferent de subiectul dat sau ales, o deschidere/introducere care stârnește interesul cititorului e întotdeauna binevenită.

Examinatorul a citit zeci de lucrări pe aceeași temă până la tine. Trebuie să te gândești:

Cu ce se evidențiază eseul tău? Ce anume îl face mai interesant?

După ce am prezentat pe scurt tema tratată, e momentul să enunțăm teza de lucru (de cele mai multe ori, teza de lucru apare în ultima frază a paragrafului introductiv, și acolo o caută de regulă examinatorii).

Ca să înțelegeți mai bine conceptul de „teză”, gândiți-vă la două lucruri: subiect și abordare. Cu alte cuvinte, despre ce intenționăm să scriem și felul în care vom trata subiectul.

Felul în care enunțăm teza depinde de tipul de eseu argumentativ cerut.

Există într-adevăr ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in