Comentariu literar
Introducere
În introducerea oricărui eseu sau comentariu despre „Jocurile Daniei” este important să menționezi faptul că acesta este un roman de analiză psihologică, publicat postum (după moartea autorului). Este întotdeauna de apreciat dacă știi data publicării textului studiat.
De reținut: introducerea cuprinzătoare va convinge profesorul corector încă de la început de faptul că ești bine familiarizat cu subiectul propus!
...
Semnificația titlului
În ceea ce privește titlul romanului „Jocurile Daniei”, trebuie să menționezi detalii legate de simbolistica acestuia. El nu a fost ales la întâmplare, ci are o deosebită semnificație privind modul în care autorul se raportează la tema iubirii. Fiecare cuvânt ce formează titlul romanului este important și trebuie analizat!
...
Tema
O analiză pertinentă a oricărui text literar trebuie să conțină informații referitoare la tema și viziunea despre lume reflectate în cadrul lucrării analizate. Este important să menționezi faptul că, în cazul romanului „Jocurile Daniei”, este vorba cu precădere despre tema iubirii, de care se pot lega și alte tematici referitoare la viziunea despre lume a lui Anton Holban.
...
Rezumat scurt
Recomandăm realizarea rezumatului pe scurt al romanului Jocurile Daniei ținând cont de structura sa, și accentuând cele mai importante elemente, având în vedere faptul că romanul are o întindere mai lungă decât alte opere literare. Astfel, în redactarea acestui rezumat scurt vei stabili cu atenție întâmplările-cheie petrecute de-a lungul romanului.
...
Caracterizarea personajelor
Personajele romanului „Jocurile Daniei” sunt aproape neidentificabile fizic, însă portretul psihologic este foarte complex. În redactarea caracterizărilor vei avea în vedere stabilirea tipologiei personajelor (principal/secundar, masculin/feminin, individual/colectiv), precum și modalitățile de caracterizare a acestora (directă/indirectă). Cel mai indicat personaj pentru realizarea unei caracterizări (în cazul în care ai de ales) este chiar protagonistul.
...
Roman psihologic
Înainte de a formula demonstrația cum că o anumită operă literară este un roman psihologic, primul și cel mai important lucru de reținut este definiția acestuia. Pentru a demonstra că „Jocurile Daniei” este un roman psihologic, trebuie să motivezi aceasta prin argumentarea prezenței trăsăturilor specifice acestui tip de roman.
...
Perspectiva narativă
Perspectiva narativă reprezintă poziția (unghiul) din care sunt prezentate evenimentele, situațiile, întâmplările narate și se află în relație de i…
...
Încheiere
În încheierea eseului sau a comentariului despre „Jocurile Daniei” poți apela fie la o opinie a unui critic literar, fie la reluarea unor idei-cheie pentru a rezuma principalele observații privitoare la textul analizat. Accentul va cădea pe cerința principală din subiectul de examen…