Rezumat

Ferma animalelor este romanul scris de George Orwell în 1945. Principalele teme reflectate în roman sunt Revoluția rusă, formarea Uniunii Sovietice și ascensiunea lui Stalin la putere. Ferma animalelor critică denaturarea valorilor revoluției, falsitatea, lăcomia și răutatea  conducătorilor. Acest rezumat îți va fi de folos pentru a redacta un eseu cât mai amplu în care să prezinți acțiunea acestui roman.

Într-o noapte la Ferma „Conacul”, animalele se adună să asculte ce are de spus Bătrânul Maior. Acesta le povestește despre nedreptățile comise de Om, care le ia toate resursele și le tratează pe animale într-un mod josnic, dar le spune și despre o rebeliune ce avea să facă dreptate. De asemenea, acesta stabilește un număr de legi și principii ce trebuiesc urmate în timpul rebeliunii.

Domnul Jones, fermierul, este atât de incompetent încât animalele rămân înfometate din cauza lui. Din cauza aceasta, animalele se revoltă și reușesc să-l izgonească pe domnul Jones, dar și pe familia și muncitorii acestuia. Porcii ajung la conducere în noua societate deoarece erau considerați cei mai inteligenți dintre toate animalele (cu toate că și celelalte puteau vota), iar locul este redenumit Ferma Animalelor.

Șapte porunci au fost scrise pe unul din pereții grajdului și aveau să funcționeze ca legi de bază pentru noua societate a animalelor. Unele legi aveau rolul de a-i preveni pe membri să ajungă precum oamenii, pe când celelalte erau menite să asigure pacea și egalitatea între toate animale.

La început, animalele erau mulțumite cu noile libertăți în ciuda tensiunii politice dintre Napoleon și Bulgăraș, cei mai puternici dintre porci. Domnul Jones încearcă să reia controlul asupra fermei, însă este învins și izgonit iar datorită strategiei militare inteligente a lui Bulgăraș.

Rivalitatea dintre Napoleon și Bulgăraș devine și mai puternică odată când cel din urmă își anunță planul ambițios de a construi o moară. Acesta anunță celelalte animale că va fi o muncă grea, dar care ulterior le va face viața tuturor mai ușoară. Napoleon vede planul ca fiind unul complet nerealist, așadar această propunere este supusă unui vot. Înainte ca votul să poată începe, Napoleon asmuțește un grup de câini agresivi pe care i-a antrenat în secret. Bulgăraș fuge înspăimântat, iar Napoleon își asumă controlul deplin asupra fermei, punând capăt votului democratic și încredințând întreaga putere unui comitet format exclusiv din porci. Spre uimirea tuturor, acesta anunță că va începe construcția moarei.

Animalele lucrează pe brânci pentru a duce la capăt construcția, însă proiectul terminat doar pe jumătate este distrus de o furtună puternică. Napoleon dă vina pe Bulgăraș pentru distrugerea morii și insistă că animalele trebuie să o reconstruiască.

Napoleon începe să-și dea arama de dictator pe față din ce în ce mai mult. El este susținut de Squealer, un escroc priceput care de fiecare dată reușește să convingă animalele că tot ce face Napoleon e spre binele lor.

Napoleon stabilește o întrunire unde câteva animale sunt acuzate că au conspirat împotriva lor împreună cu criminalul Bulgăraș. Toți dintre așa-zișii „trădătorii” sunt executați în mod brutal de către câinii fioroși care au fost antrenați de Napoleon. Animalele sunt șocate deoarece aceasta era o încălcare a regulii care spunea că niciun animal nu va ucide alt animal, dar când s-au dus să verifice peretele grajdului, au observat că porunca a fost adaptată noii situații.

Modificări similare aveau să urmeze: porcii încălcau câte o poruncă, iar restul animalelor vedeau cum regulile erau rescrise în mod misterios, fără ca ele să fie consultate.

Napoleon începe să negocieze cu vecinii umani. Acesta îi vinde domnului Frederick o grămadă de lemn în schimbul unei sume mari de bani, însă află ulterior că banii erau falși. Domnul Frederick conduce un asalt brutal asupra Fermei Animalelor. Deși într-un final este înfrânt, animalele suferă pierderi uriașe, iar moara este distrusă încă o dată.

În timp ce lucra la construcția morii pentru a treia oară, Boxer, calul loial, cade la pământ datorită extenuării. Napoleon promite că acesta va fi trimis la veterinar pentru a fi tratat corespunzător, însă Benjamin măgarul descoperă că duba ce venise să îl ia pe Boxer aparținea unui măcelar. Animalele sunt înspăimântate, însă Squealer le asigură că este doar o neînțelegere. Acesta le spune că Boxer a fost trimis la veterinar, însă a murit înainte ca tratamentul să poată începe.

Romanul sare peste câțiva ani și arată că Ferma Animalelor a devenit mare și prosperă, dar doar porcii și câinii se bucurau de bogățiile imense. Celelalte animale erau tratate prost, dar erau consolate de gândul că măcar au scăpat de tirania oamenilor. Cu toate acestea, porcii încep să se poate din ce în ce mai mult ca oamenii: merg pe două picioare și biciuiesc orice animal care nu lucrează suficient de mult.

Domnul Pilkington, un fermier vecin, împreună cu o delegație formată din alți oameni, vine să inspecteze ferma lui Napoleon și să negocieze o viitoare colaborare. Celelalte animale ascultă în secret întâlnirea. Acestea rămân uimite când descoperă că domnul Pilkington și Napoleon sunt de nedistins. Pentru ele era clar că Napoleon a abandonat complet toate principiile pe care a fost fondată răscoala lor. Într-un final, animalele trag concluzia că a devenit imposibil să faci diferența între porci și oameni.

Ferma Animalelor este o alegorie ce ne arată cum orice regim democratic poate deveni unul totalitar aproape instant dacă puterea pică în mâinile celor nesăbuiți. Din punctul meu de vedere, aceasta poate fi considerată o soră a romanului 1984, scris de același George Orwell.

Ferma Animalelor ne arată începutul unui regim totalitar, pe când 1984 ne arată distopia unei lumi deja aflată sub jugul dictaturii. Comparația dintre oameni și animale în poveste este pur simbolică, oamenii ținând locul politicienilor, iar animalele fiind poporul. Interpretând astfel, putem trage concluzia că orice om de rând poate deveni un crunt dictator.