Rezumat

1. Ghilgameș

Dintre toate legendele repovestite de Alexandru Mitru, cea a lui Ghilgameș este cea mai veche, acesta fiind totodată cel mai vechi text literar păstrat până în prezent. Astfel, se spune că Ghilgameș a fost un rege cu puteri extraordinare, care locuia în orașul Uruk, dar de al cărui comportament s-au plâns mulți dintre supușii lui. Aceste plângeri au fost aduse la cunoștința zeilor, care au decis să-l pedepsească pe Ghilgameș. Din acest motiv, ei i l-au trimis pe Enkidu, un om venit din pădure, pe care Ghilgameș l-a învins în luptă. 

Apoi, însă, cei doi se împrietenesc la cataramă și, împreună, îl înving pe uriașul Humbaba. Enkidu moare, iar Ghilgameș suferă foarte mult din pricina lipsei prietenului său. Dorind să-l reînvie, îi cere sfatul lui Utanapiștim, un supraviețuitor al Marelui Potop. Află că secretul consta în găsirea unei plante cu proprietăți miraculoase, pe care eroul o găsește, dar nu o poate păstra. Pentru o scurtă vreme, reușește să aibă un dialog cu Enkidu, însă apoi este nevoit să accepte moartea tragică a prietenului său.

2. Cneazul Igor

Această legendă își are originile în Rusia. Protagonistul este cneazul Igor, un adevărat erou, viteaz și curajos, care luptase de multe ori împotriva polovieților alături de regele Sviatoslav din Kiev. Împreună, cei doi obținuseră multe victorii.

Când simte apropierea unei noi bătălii, cneazul Igor, cuprins de mândrie și de dorința de glorie, refuză ajutorul lui Sviatoslav, vrând ca victoria să-i aparțină, de această dată, în totalitate. Planurile lui eșuează, însă, iar Igor este luat prizonier. Deși reușește să scape, înțelege faptul că puterea creștea datorită unirii forțelor sale cu cele ale lui Sviatoslav. Astfel, în final, cneazul acceptă ajutor de la Kiev și obține, astfel, victoria mult râvnită.

3. Cântecul lui Roland

În literatura franceză, „Cântecul lui Roland” este cea mai importantă epopee eroică. Nepot ilegitim al împăratului Carol cel Mare, Roland s-a născut în secolul al VIII-lea, în Franța. Dorința lui este aceea de a deveni cavaler, iar protagonistul reușește să-și îndeplinească scopul. Se împrietenește cu Olivier, fiul contelui sub stăpânirea căruia se afla ținutul în care locuia. După ce împăratul își primește sora (mama lui Roland) și nepotul înapoi la curte, Roland și Olivier (care lupta și el în armata regală) luptă cot la cot împotriva Sarazinilor.

Ajutați de trădătorul Ganelon, sarazinii reușesc să câștige o bătălie împotriva francezilor. În ciuda faptului că Olivier suna din corn, astfel încât armata să se retragă, Roland consideră că acesta ar fi un gest umilitor și luptă până la moarte. Atât el, cât și Olivier, își pierd viața, dar în final, împăratul câștigă toate celelalte bătălii. Auda, sora lui Olivier și iubita lui Roland, moare sfâșiată de durere la auzul veștii morții celor doi bărbați.

4. Siegfried și Crimhilda („Cântecul nibelungilor”)

Această legendă are origini germanice și provine din zona Scandinaviei. Se povestește că, pe malul Rinului de sus, trăiau: regele Gunther, sora lui, Crimhilda, și fratele, Hagen. În același timp, în partea de jos a Rinului trăia regele Siegfried, singurul care avea curajul să se plimbe prin ținutul nibelungilor (o specie de pitici), de care toată lumea se temea. În urma unei astfel de plimbări, Siegfried ajunge în posesia unei comori neprețuite. După ce ucide un balaur cu ajutorul sabiei Balmung și a lui Albrich, regele piticilor, Siegfried se scaldă în sângele acestuia, care-l făcea invulnerabil, rămânând cu o singură „pată” neatinsă de sânge, pe umăr, unde-i căzuse o frunză de tei. Acesta devine regele tărâmului nibelungilor. 

Ajungând înapoi acasă, Siegfried află ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in