Comentariu pe strofe

Ai nevoie să înțelegi mai bine simbolistica versurilor poeziei „Rondelul rozelor ce mor”, scrisă de Alexandru Macedonski? Pentru a-ți oferi un ajutor, profesorii noștri de limba și literatura română au făcut o interpretare a celor trei strofe ale poeziei și îți oferă detalii despre temă, imaginile artistice și figurile de stil folosite de autor pentru a da expresivitate textului și lirica poeziei.

Rozele sunt un simbol al existenței, care se îndreaptă spre un final implacabil. Repetiţia verbului «mor», la timpul prezent, sugerează faptul că moartea nu ocoleşte nici rozele, în imparțialitatea ei. Prima strofă transmite sentimentul de puternică nostalgie pentru stingerea unei vieți pline de trăiri interioare și exuberanță: «Ş-au fost atât de viaţă pline,/ Şi azi se sting aşa uşor».

Cea de-a doua strofă sugerează efectul emoțional al acestor realități asupra eului liric («un fior», «o jale»). Acest sentiment sfâșietor are puterea de a cuprinde pe oricine, fiind universalizat de către poet. Starea sufletească permanentă este amărăciunea, iar atmosfera morbidă contrastează puternic cu rozele, simbol al vieții, ce încorporează trăsăturile specifice valorilor existenței: frumuseţe, delicateţe, vibrație estetică. În cadrul acestei poezii se disting două planuri: unul exterior (ce surprinde ofilirea rozelor în grădini) și altul, interior (ce reprezintă lumea interioară a eului liric, marcată de tristețe, nostalgie, melancolie).”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in