Apartenența la genul liric

Ai nevoie de ajutor pentru a demonstra apartenența la genul liric a poeziei Rondelul rozelor ce mor de Alexandru Macedonski? Eseul pe care ți-l pune la dispoziție echipa Liceunet conține cele mai importante trăsături ale genului liric, dar și argumente care te vor ajuta să explici motivul pentru care acest text este considerat o operă lirică.

„Poezia de față se definește ca fiind o operă lirică, ea însumând caracteristicile genului liric. O operă literară devine operă lirică dacă întrunește o serie de condiții, după cum urmează: pe parcursul acesteia, poetul își exprimă în mod direct gândurile și sentimentele prin intermediul eului liric, iar opera nu conține personaje, întâmplări, acţiune sau subiect, motiv pentru care ea nu se poate povesti. 

În creația sa lirică, Macedonski abordează adesea tema damnării, a deziluziilor, precum și starea depresivă ori cea de extaz. Rondelul rozelor ce mor este centrat pe tema perisabilității, ca urmare a trecerii timpului. 

Efectul emoțional al acestor realități asupra eului liric se deduce cu ușurință («un fior», «o jale»). Acest sentiment sfâșietor are puterea de a cuprinde pe oricine, fiind universalizat de către poet.”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in