Lock

Rondelul rozelor ce mor

Lock

Poezia „Rondelul rozelor ce mor” a fost scrisă de Alexandru Macedonski în anul 1916, însă a fost publicată abia după moartea acestuia, în anul 1927, în volumul intitulat sugestiv „Poema rondelurilor”. Acesta cuprinde cinci cicluri, fiecare având titluri semnificative: „Rondeluri pribege”, „Rondelurile celor patru vânturi”, „Rondelurile rozelor”, „Rondelurile Senei” și „Rondelurile de porțelan”.

Textul este unul reprezentativ pentru simbolism, Macedonski fiind unul dintre teoreticienii acestui curent literar în România. Așadar, temele pe care poetul le abordează în creațiile sale literare și în această poezie centrate pe ideea perisabilității ca urmare a trecerii timpului. În această poezie, poetul compară frumusețea trandafirilor cu viața umană, sugerând că ambele sunt trecătoare și fragile.

Eseurile pe care le găsești în cadrul acestui eBook te vor ajuta să înțelegi mai bine trăsăturile simbolismului și mesajul pe care Alexandru Macedonski îl transmite prin intermediul poeziei „Rondelul rozelor ce mor”. Totodată vei avea o sursă de inspirație și vei ști cum să îți structurezi materialele dacă la școală vei primi cerința de a redacta un comentariu pe strofe, o fișă de lectură sau un eseu prin care să dovedești apartenența la genul liric a operei.

Nu în ultimul rând, ți-am pregătit un comentariu care include detalii despre temă, relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice, semnificația titlului sau alte concepte care să te ajute să analizezi cât mai bine poezia.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Rondelul rozelor ce mor

[2]
Review-urile utilizatorilor
  • 05/06/2021
    Scris de Elev in clasa a 12-a
    Un material foarte bun, de mare ajutor.
  • 06/08/2023
    Scris de Elev in clasa a 10-a