Apartenența la simbolism

Noapte de decemvrie este una dintre cele mai semnificative poezii ale lui Alexandru Macedonski și respectă foarte bine trăsăturile operelor simboliste, de aceea este foarte probabil ca una dintre temele pe care le vei primi la școală este aceea de a demonstra încadrarea în contextul literar. Pentru a te ajuta să scrii de nota 10 acest eseu, echipa Liceunet ți-a pregătit acest eseu care conține principalele argumente care fac ca această operă să fie considerată una simbolistă. 

Trăsăturile operei ce țin de compoziția, stilul și tema sa, încadrează poezia în curentul literar al simbolismului. Alexandru Macedonski este cel care introduce simbolismul în literatura românească, atât prin textele teoretice publicate în revista «Literatorul», cât și prin propriile sale poezii.

Una din particularitățile simboliste ale poeziei Noapte de decembrie stă în tema cu tentă existențialistă pe care o discută, cea a vieții omului de geniu, a rolului său în lume și a parcursului său spre opera perfectă. (...)

 O altă trăsătură specifică simbolismului care se regăsește și în această operă este folosirea sinesteziei, a apelului atât la imagini vizuale, auditive, cât și olfactive, pentru a da dinamism și muzicalitate versurilor, dar și pentru a reprezenta stările interioare ale eului liric: „lupi groaznici s-aud, răgușit, «iar crivățul țipă», «O flacără vie pe coș izbucnește,/ Se urcă, palpită, trosnește, vorbește...», «prin aer petale de roze plutesc», «Havuzele cântă... – voci limpezi șoptesc...».”

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in