Alexandru Macedonski
Alexandru A. Macedonski, supranumit „poetul rondelurilor”, s-a născut în data de 14 martie 1854, la București și a fost un poet, prozator, dramaturg și publicist român. Macedonski este primul reprezentant al simbolismului în literatura română, precum și inițiatorul cenaclului și revistei literare „Literatorul”.
Alexandru Macedonski | Materiale Liceunet
- Noapte de decemvrie
- Valțul rozelor
- Rondelul rozelor ce mor
Alexandru Macedonski | Opera
1. Poezie
- Prima verba (1872)
- Poesii (1882)
- Excelsior (1895)
- Flori sacre (1912)
- Poema rondelurilor (1927)
2. Proză
- Dramă banală (1896)
- Cartea de aur (1902)
- Le calvaire de feu (1906)
- Thalassa (1915)
- Nuvele (1923)
3. Teatru
- Moartea lui Dante Alighieri (1916)
- Gemenii
Alexandru Macedonski | Date despre autor
Alexandru Macedonski a încurajat, la începuturile activității lor scriitoricești, numeroși tineri talentați, printre care George Bacovia și Tudor Vianu, pe care i-a publicat în revista sa, „Literatorul”. Prima poezie publicată, intitulată „Dorința poetului”, apare în „Telegraful român” din Sibiu. În acest an, Macedonski a început perfecționarea propriului stil poetic, influențat puternic de romantism, precum și de către predecesorii săi (Dimitrie Bolintineanu și Ion Heliade Rădulescu).
Pasionat de jurnalismul politic, Macedonski devine membru al Partidului Liberal și editează ziarul „Oltul” între anii 1873 și 1875. La vârsta de 22 de ani scrie prima sa piesă de teatru, intitulată „Gemenii”. În 1875, Macedonski a fost arestat la Craiova, fiind acuzat de „defăimare și incitare la rebeliune” împotriva Partidului Conservator și a prim ministrului Lascăr Catargiu. A fost închis timp de trei luni la închisoarea Văcărești din București, dar a fost apoi eliberat în urma campaniei liberale.
Până în 1890, Macedonski a scris poeme de factură romantică, cu versuri lungi și cu un pronunțat caracter satiric. După 1890, însă, lirica lui Alexandru Macedonski trece printr-un proces de esențializare. În această perioadă, el scrie Rondelurile; discursul liric este rezultatul unui efort de sinteză și se bazează pe o metaforă concretă. Poetul renunță la retorismul primei etape, poezia fiind caracterizată mai degrabă de sugestie și muzicalitate.
Macedonski este unul dintre puținii autori români de rondeluri. Spre sfârșitul vieții a scris celebrele cicluri Rondelurile pribege, Rondelurile celor patru vânturi, Rondelurile rozelor, Rondelurile Senei și Rondelurile de porțelan. Cele cinci cicluri au fost publicate în volumul postum Poema Rondelurilor (1927).
Simbolist fiind, a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu junimiștii. Aceste polemici i-au afectat serios cariera literară și viața, în special cea cu Mihai Eminescu. Macedonski a fost atacat și criticat de Eminescu în repetate rânduri (fiind conservator, iar Macedonski, liberal), iar când acesta a ripostat, într-un târziu, întreaga lume literară română l-a izolat. Poetul a dorit să se disculpe, dar ziarele au refuzat să-l publice. Astfel, Macedonski nu a mai avut posibilitatea de a se întreține.
A încetat din viață la 24 noiembrie 1920, iar în 27 noiembrie 1920 a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București. În anul 2006, Alexandru Macedonski a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Alexandru Macedonski / Domeniul Public
Produsele noastre pentru Alexandru Macedonski
- Apus de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Apus este titlul unei poezii semnate de Alexandru Macedonski și publicate pentru întâia oară în perioada 1886-1887, în numărul VII al revistei „Literatorul”, cu subtitlul „Gamă cromatică”. Tema pe car (…)
- Dor zadarnic de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Dor zadarnic este o poezie semnată de Alexandru Macedonski și cuprinsă în cadrul volumului „Flori sacre”, apărut în anul 1912. Tema pe care poetul o abordează este reprezentată de trecerea ireversibil (…)
- Noapte de decemvrieLimba și literatura română
Poezia Noapte de decemvrie a fost scrisă de Alexandru Macedonski și face parte dintr-o serie de unsprezece poezii care i-au adus poetului renumele de „poet al nopții”. Opera a fost publicată în cadrul (…)
- Noapte de noiembrie de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Noapte de noiembrie este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski și inclusă în volumul „Excelsior”, apărut în anul 1895. Opera este una de factură simbolistă, iar acest lucru reiese atât din tema pe c (…)
- Pe balta clară de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Pe balta clară este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski și inclusă în cadrul volumului de versuri intitulat „Excelsior” și publicat în anul 1895. Ideea centrală a poeziei este reprezentată de natu (…)
- Rondelul ajungerii la cer de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Rondelul ajungerii la cer este denumirea unei poezii simboliste scrise de Alexandru Macedonski, primul dintre reprezentanții simbolismului în literatura română, cunoscut și sub denumirea de „poetul ro (…)
- Rondelul crinilor de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Rondelul crinilor este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski și inclusă în volumul „Poema rondelurilor”, apărut în anul 1927, în cadrul capitolului „Rondelurile pribege”. Din cadrul aceluiași volum (…)
- Rondelul cupei de Murano de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Rondelul cupei de Murano este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski și publicată în volumul intitulat „Poema rondelurilor”, apărut pentru întâia oară în anul 1927, în cadrul ciclului „Rondelurile ce (…)
- Rondelul luneiLimba și literatura română
Rondelul lunei este o poezie care poartă semnătura lui Alexandru Macedonski. Opera a fost publicată pentru prima oară în anul 1927 în volumul care poartă denumirea „Poema rondelurilor” alături de o se (…)
- Rondelul meuLimba și literatura română
Rondelul meu este o poezie semnată de Alexandru Macedonski și inclusă în volumul „Poema rondelurilor”, apărut în anul 1927. Cunoscut drept „poetul rondelurilor”, Alexandru Macedonski a fost unul dintr (…)
- Rondelul nopții argintate de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Rondelul nopții argintate este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski și publicată în cadrul volumului „Poema rondelurilor”, apărut în anul 1927, în cadrul ciclului intitulat „Rondelurile rozelor de (…)
- Rondelul orașului mic de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Rondelul orașului mic este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski și publicată pentru întâia oară în data de din 21 octombrie 1920, în numărul 38 al revistei „Universul literar”. Ulterior, textul a f (…)
- Rondelul privighetoarei între roze de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Rondelul privighetoarei între roze este o poezie scrisă de Alexandru Macedonski și inclusă în ciclul „Rondelurile rozelor” din cadrul volumului „Poema rondelurilor”, apărut în anul 1927. Poezia aborde (…)
- Rondelul rozelor ce morLimba și literatura română
Poezia „Rondelul rozelor ce mor” a fost scrisă de Alexandru Macedonski în anul 1916, însă a fost publicată abia după moartea acestuia, în anul 1927, în volumul intitulat sugestiv „Poema rondelurilor”. (…)
- Rondelul rozelor de august de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Rondelul rozelor de august este o poezie semnată de Alexandru Macedonski și inclusă în volumul „Poema rondelurilor”, apărut în anul 1927, în categoria „Rondelurile rozelor” alături de poezii precum: „ (…)
- Stuful de liliac de Alexandru MacedonskiLimba și literatura română
Stuful de liliac este o poezie care poartă semnătura lui Alexandru Macedonski, fiind inclusă în volumul de versuri „Excelsior”, publicat pentru întâia oară în februarie 1895, iar apoi republicat în 18 (…)
- Valțul rozelorLimba și literatura română
Valțul rozelor este o poezie simbolistă care poartă semnătura lui Alexandru Macedonski, unul dintre teoreticienii simbolismului românesc. Opera a fost publicată pentru prima dată în revista „Literator (…)