România

”România în Al Doilea Război Mondial” este un referat complex, care conține traseul României în cea de-a doua conflagrație mondială. De la sistemul de alianțe la personalități marcante și bătălii importante, acest referat despre rolul României în cel mai mare conflict al secolului XX le înglobează pe toa…

...

Referat despre România în Al Doilea Război Mondial

A doua conflagrație mondială a avut loc în contextul mișcărilor provocate de statele revizioniste, nemulțumite de prevederile tratatelor din 1919-1920, printre care mari puteri precum Germania sau Italia. Germania vedea Tratatul de la Versailles ca un dictat pentru națiunea germană, care îi stopa evoluția, în timp ce Italia, care se aflase de partea învingătorilor, considera că a pierdut pacea.

Al Doilea Război Mondial a izbucnit pe 1 septembrie 1939, prin atacul Germaniei asupra Poloniei și s-a purtat între cele două cele două mari alianțe, Axa-Roma-Berlin-Tokio și Națiunile Unite.

Cercurile oficiale de la București au parte de un șoc pe 23 august 1939, când au cunoscut Pactul Ribbentrop-Molotov, deoarece România nu avea relații bune cu niciunul dintre statele care își împărțiseră practic sferele de influență, fapt care a grăbit și declanșarea războiului. Pe 6 septembrie 1939, în contextul noului conflict mondial, România se declară neutră. Neutralitatea sa a avut însă un caracter clar antihitlerist și favorabil Poloniei pe care a sprijinit-o.

În vara anului 1940 victoriile Axei și adâncirea izolării internaționale a României au dus la criza regimului carlist. Înfrângerea catastrofală a Franței, principalul aliat al României, de către Germania hitleristă, a determinat reorientarea politică a țării noastre care, pe 28 mai 1940 renunță la politica de neutralitate, iar pe 30 iunie la garanțiile anglo-franceze; peste 10 zile părăsește Liga Națiunilor. Anul 1940 este anul tragic al României, caracterizat de pierderi teritoriale, distrugerea Marii Românii realizate în urma a numeroase sacrificii. Cu toate că obiectivul politicii țării noastre a fost de stabilire a unei bune

În acest context România cere garanții Germaniei, dar acordarea acestora este condiționată de rezolvarea problemelor teritoriale cu vecinii. Ast…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in