Regele Mihai I

Mihai I al României

Regele Mihai I s-a născut la data de 25 octombrie 1921, la Sinaia. El a fost fiul regelui Carol al II-lea și al reginei Elena. Mihai a fost rege al României în perioada 1927-1930 și 1940-1947.

Prima sa perioadă de domnie a început în anul 1927, după moartea bunicului său, Ferdinand I. Cum Principele Carol a renunțat (datorită dragostei sale pentru Elena Lupescu) la statutul de principe moștenitor, Mihai a fost proclamat Rege. Fiind însă încă un copil (avea vârsta de 6 ani), în această calitate el a fost ajutat de o regenţă cu caracter tutelar, condusă de patriarhul Miron Cristea, principele Nicolae al României și președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan. Timp de trei ani România a fost condusă de această regență.

În anul 1930 vine la tron regele Carol al II-lea. Regina-mamă Elena va lua drumul exilului iar regele Mihai va rămâne în grija tatălui său. Mihai I va primi acum titulatura de Mare Voievod de Alba-Iulia.

În septembrie 1939 începe a doua mare conflagrație mondială. Vara anului 1940 este una tristă pentru istoria României Mari, deoarece Basarabia, Bucovina de nord, nordul Transilvaniei, ținutul Herța și Cadrilaterul sunt desprinse de patria mamă. În data de 6 septembrie 1940 Carol al II-lea va abdica și regele Mihai I revine la tr…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in