Regele Carol al II-lea

Începuturile domniei. Camarila regală

Imediat după numirea sa ca rege în 1930, Carol al II-lea a început constituirea noului cabinet. Singurii care au rămas ostili acestei restaurații au fost liberalii. Carol al II-lea a înlocuit personalul administrativ din jurul său cu oameni care îi erau apropiați (așa-numita camarilă regală). De asemenea, a ținut să limiteze acțiunile și influența pe care o putea exercita mama sa, regina Maria, interzicându-i în acest sens să desfășoare diverse acțiuni publice. Din acest motiv, regina Maria a ales să părăsească reședința de la castelul Peleș și să își stabilească noua reședință la castelul din Balcic.

Elena Lupescu a venit în țară în luna august 1930 și a trăit o vreme discret, ascunsă la Sinaia. Ulterior, s-a mutat într-o somptuoasă vilă din București, situată pe Aleea Vulpache. Această vilă va deveni sediul central al intrigilor politice și al camarilei regale.

Implicarea în politică

Instabilitatea partidelor politice s-a menținut, pe fondul unei continue implicări a lui Carol al II-lea. Acesta nu a dorit să fie un punct de echilibru în viața politică românească, ci dimpotrivă, să dezbine partidele. Mişcarea Legionară s-a bucurat inițial de susținerea lui Carol, dar spre finele anului 1930 legionarii își manifestau public dorința de a ieși de sub influența regală. În preajma alegerilor din 1937, Iuliu Maniu (președintele PNȚ) și Corneliu Zelea Codreanu (liderul Mișcării Legionare) încheie un pact de ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in