Regele Carol al II-lea
Începuturile domniei. Camarila regală
Imediat după numirea sa ca rege în 1930, Carol al II-lea a început constituirea noului cabinet. Singurii care au rămas ostili acestei restaurații au fost liberalii. Carol al II-lea a înlocuit personalul administrativ din jurul său cu oameni care îi erau apropiați (așa-numita camarilă regală). De asemenea, a ținut să limiteze acțiunile și influența pe care o putea exercita mama sa, regina Maria, interzicându-i în acest sens să desfășoare diverse acțiuni publice. Din acest motiv, regina Maria a ales să părăsească reședința de la castelul Peleș și să își stabilească noua reședință la castelul din Balcic.
Elena Lupescu a venit în țară în luna august 1930 și a trăit o vreme discret, ascunsă la Sinaia. Ulterior, s-a mutat într-o somptuoasă vilă din București, situată pe Aleea Vulpache. Această vilă va deveni sediul central al intrigilor politice și al camarilei regale.
Implicarea în politică
Instabilitatea partidelor politice s-a menținut, pe fondul unei continue implicări a lui Carol al II-lea. Acesta nu a dorit să fie un punct de echilibru în viața politică românească, ci dimpotrivă, să dezbine partidele. Mişcarea Legionară s-a bucurat inițial de susținerea lui Carol, dar spre finele anului 1930 legionarii își manifestau public dorința de a ieși de sub influența regală. În preajma alegerilor din 1937, Iuliu Maniu (președintele PNȚ) și Corneliu Zelea Codreanu (liderul Mișcării Legionare) încheie un pact de ...