România

În această a doua parte a lecției, îți prezentăm pe larg Holocaustul în România.

Acesta a făcut zeci de mii de victime, marcând o filă neagră în istoria poporului român. Profesorii noștri îți oferă detalii despre ce a însemnat Holocaustul în România, cum s-a manifestat acesta, care au fost cele mai proeminente figuri politice care au încurajat antisemitismul, dar și persoanele care au condamnat această mișcare și care au ajutat victimele să se refugieze.

Citește în continuare ”Holocaustul în România” și află mai multe despre această perioadă din istoria poporului nostru.…

...

Holocaustul în România

Holocaustul în România reprezintă perioada 1937-1944, pornind de la primele legi împotriva evreilor ale guvernului Goga și mergând până la lovitura de stat din 23 august 1944. 

În 1938, guvernul condus de Octavian Goga a declarat în mod oficial o politică de stat antisemită, concretizată în diverse îngrădiri ce urmăreau limitarea numărului evreilor în universități, în barouri și organele statului, arestări făcute la întâmplare, bătăi, dar mai ales în începerea retragerii cetățeniei evreilor (s-a ajuns astfel ca până în 1939 să fie retrasă cetățenia a unui număr de aproximativ 200 000 de evrei, aproape o treime din numărul evreilor ce trăiau atunci în România). Prin decrete-legi au fost trecute în proprietatea statului român numeroase proprietăți ale evreilor. 

Antisemitismul a luat sub guvernarea antonesciană turnuri tragice, concretizate în pogromuri (cuvântul pogrom înseamnă ucidere în masă a membrilor unui grup național minoritar, organizată de elemente naționaliste, șovine) …

...

România postbelică și situația minorităților 

Lovitura de stat de la 23 august 1944 a dus la înlăturarea regimului condus de mareșalul Ion Antonescu și a pus capăt politicii sale antisemite. Însă situația minorităților nu a intrat pe un făgaș normal după acest eveniment. De această dată cea care vor avea de suferit va fi minoritatea germană, mai precis sașii vor fi învinovățiti că…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in