Cauze

Principala cauză a declanșării celui de-al Doilea Război Mondial o constituie invadarea Poloniei de către Germania, soldată cu înfrângerea Poloniei. Invadarea Poloniei mai poartă numele de Campania poloneză.

După un presupus „atac polonez” de pe 31 august 1939, care ulterior s-a dovedit o înscenare germană, Polonia a fost atacată de către forțele germane din nord, sud și vest în ziua următoare, 1 septembrie 1939.

De asemenea, alte cauze care au avut un rol deosebit în escaladarea războiului la nivel mondial au fost conflictele armate dintre Japonia și China și atacul Japonei asupra Statelor Unite (atac asupra bazei Pearl Harbor) în dimineața zilei de 7 decembrie 1941. Atacul s-a soldat cu decesul a peste 2300 de soldați americani și însemnate pagube în rândul navelor și avioanelor americane.

Atacul surpriză al Marinei Imperiale Japoneze asupra Pearl Harbor va avea un rol deosebit în modul în care s-a desfășurat războiul, intrarea S.U.A. în acest conflict și acțiunile ulterioare au schimbat istoria.

Din anul 1937 până în 1941, China a luptat singură împotriva Japoniei. După atacul japonezilor de la Pearl Harbor, al doilea război chino-japonez a devenit parte a celui de-Al Doilea Război Mondial, iar China a beneficiat de susținerea aliaților.

Printre cauzele secundare ale declanșării conflictului putem enumera ascensiunea ideologiilor comuniste, fasciste și naziste și promovarea rasismului și a naționalismului fanatic.