Idolii minții
Idolii sunt erorile ce înșeală mintea umană cu privire la cunoașterea precisă a naturii, și nu zei falși. Idolul baconian este o sursă a erorii care duce la cunoașterea greșită a realității externe.
Bacon identifică patru clase diferite de idoli, …
...
1. Idolii tribului
Aceștia reprezintă slăbiciuni ce își au originea în natura umană și prin urmare nu pot fi eliminați, ci doar recunoscuți și echilibrați. De exemplu:
- Simțurile noastre nu sunt precise și pot fi înșelate ușor; de exemplu, avem deseori iluzii vizuale.
- Tendința noastră de a discerne și de a impune mai multă disciplină în fenomene decât este nevoie (suntem mai degrabă apți, avem tendința să găsim similitudini unde există doar singularitate, regularitate unde există doar dezordine); de …
...
2. Idolii peșterii
Aceștia reprezintă erorile particulare ale ființei umane individuale, rezultate din educație, psihologie, nevoile persoanei etc. Cu alte cuvinte, idolii peșterii au ca sursă cultura și reflectă prejudicii, distorsiuni, credințe pe care le datorăm familiei, experiențelor din copilărie, religiei, clasei sociale etc.
Printre exemple putem enumera:
- Credința exclusivă într-o disciplină sau teorie;
- Stima și respectul doar față de câteva autorități; de exempul, doar față de părinți;
- Tendinț…
...
3. Idolii forului
Acești idoli reprezintă bariere în calea unei gândiri clare și perspicace. Limbajul este elementul cauză atât în ceea ce privește limbajul comun, cât mai ales în ceea ce privește lumea academică sau mediul profesional al anumitor discipline (discursuri, vocabular, jargon specific).
Cuvintele sunt vagi și derutante, trimit la lucruri care există și care au deja un nume, precum și la lucruri care nu există. Această nepotrivire a denumirilor stă în calea activității intelectului.
...
4. Idolii teatrului
Idolii teatrului sunt cei pe care îi vedem pe „scenă” și care ne oferă cunoașterea, prin tradiția filozofiei, fiind venerați sub noțiunea de Autoritate. La fel ca la idolii peșterii, cei ai teatrului sunt dobândiți prin cultură.
Filozofia sofisticată e acea filozofie construită pe argumente abstracte și speculații care se apleacă doar puț…