Rezumat
Romanul „1984” a fost scris de George Orwell în 1948. Titlul e dat de acest an al concepției sale, cu poziția ultimelor două cifre inversate. Autorul a dorit prin asta să facă o proiecție fictivă într-un viitor apropiat, însă în care cele mai radicale schimbări sociale au avut deja loc. Viziunea acestor schimbări este inspirată de ororile reale ale fascismului și comunismului, ideologii politice extreme, care în vremea lui Orwell își instalaseră puterea pe mare parte din glob. Autorul însuși este martor la efectele deosebit de negative pe care un sistem totalitar le aduce, fiind un jurnalist corespondent în timpul Războiului Civil din Spania, în anul 1936. Avizat de acest episod biografic, de conștiința sa politică - Orwell a fost un socialist-democrat activ - și desigur, de marea sa forță de prozator, autorul englez anticipă o dezvoltare sinistră a unui sistem totalitar și în Marea Britanie.
Acțiunea are loc, așadar, în anul 1984, în Londra. Winston Smith, eroul romanului, e un membru neînsemnat al partidului aflat la putere. El începe să țină un jurnal în care critică pe ascuns acest partid. Astfel, Winston reușește să devină tot mai conștient și să gândească liber împotriva sistemului totalitar sub care se află. Sistemul acesta este atât de avansat încât îi urmărește prin mijloace tehnologice aproape fiecare mișcare. Iar dacă Winston este prins, din cauza jurnalului său poate fi condamnat la moarte sau, în cel mai bun caz, la 25 de ani de detenție în lagăr.
Marele Frate este liderul suprem al „Oceaniei”, un Super-Stat totalitar din care face parte și ceea ce a fost odată Marea Britanie. Deși Marele Frate nu a fost văzut de nimeni în carne și oase, portretul său este afișat pretutindeni în Londra, ceea ce îi servește drept cult al personalității. Mai mult decât atât, prin acest procedeu este intensificată senzația de supraveghere continuă. Portretul liderului suprem „era executat în așa fel încât ochii [săi] te urmăreau oriîncotro ai fi mers”. „MARELE FRATE TE VEDE” scria, cu litere mari, sub fiecare placardă care-l înfățișa. Iar populația era copleșită de omniprezența imaginii sale, prin care pare să-l înlocu…